Ez a nap ritkaság az életemben, ugyanis megkívántam az édességet! Na persze nem tömör csokicsodáról van szó, csak egy kis teljes kiőrlésű liszttel készült, cukorcsökkentett, túrós édességről :) Egy tanács rögtön az elején: ne ilyen virághoz hasonlító formában készítsétek el, inkább használjatok tortaformát, vagy egy sima tepsit, abból könnyebb lesz kiszedni a kész sütit, és szebben rá tudjátok majd csorgatni a csokimázat, így majd sokkal szebb lesz a sütitek, mint amilyenre most az enyém sikerült :)
Itt láthatjátok a képen, hogy ahogy kiszedtem a kis virágos sütőformámból, megtört a széle, ezért inkább nem is próbálkoztam teljesen bevonni csokival, nézzétek el nekem ezt a szépséghibát!
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
15 dkg búzaliszt - 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 4 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 4 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg tehéntúró
- 2,5 dl natúr joghurt (vagy tejföl, de joghurttal jobb!)
- 1 citrom reszelt héja
- kis citromlé (kb. 1 evőkanálnyi)
- 1 ek. mazsola
- 1 csomag vanillin cukor
- 1 ek. méz
Elkészítés:
Először is kapcsoljuk be a sütőt előmelegítésre, 180°-ra. A tésztához a tojásokat jól felverjük a cukorral, a liszteket pedig összekeverjük a vajjal és sütőporral, majd összeöntjük őket, és jöhet rá a tej meg a kakaópor. Jól összekeverjük. A felét egy kivajazott tepsibe öntjük, erre töltelék fog kerülni, majd erre fogjuk ráönteni a maradék tésztát.
A töltelékhez a hozzávalókat én egy turmixgépbe tettem, jól összeturmixoltam, így kész is lett fél perc múlva a töltelék, amit egy az egyben ráöntöttem a tepsiben lévő tésztára (a tölteléket azért kóstoljuk meg, így alakíthatjuk még a saját ízlésünkre, tehetünk bele még cukrot, vagy citromlevet). A töltelékre jöhet a tészta másik fele, 180°-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Amíg sül a süti, pont van annyi időnk, hogy elkészítsük a csokimázat a tetejére. Ehhez én nem tettem mást, mintsem a 10 dkg 80%-os étcsokihoz öntöttem egy kis vizet (ezt nem mértem, de kb fél-egy deci víz lehetett maximum amit hozzáadtam), majd ezt a keveréket vízgőz felett addig olvasztjuk, amíg egy gyönyörű szépen csillogó, egyenletesen felolvadt csokimasszát kapunk. Ezt a mázat forrón kell még ráöntenünk a sütire. Nekem 15 percbe telt, amíg elkészült a máz, tehát a sütés utolsó 15 percében elég elkezdeni szerintem mindenkinek, vagy pedig melegítsük fel még egyszer, ha ezt a mondatot későn olvastad el! :D
Nahát, egy biztos, szépségversenyt nem fogok ezzel a sütivel nyerni, de nekem nagyon ízlett :) lekvárral, és barackkal is lehet enni, én ezzel a kettővel szoktam, ha egy kis kiegészítésre vágyom :)
Pár fázisfotó:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.