Még soha nem ettem, és nem is csináltam káposztás csigát, Párom viszont nagyon szereti, ezért amikor egyik nap megláttuk a receptet, tudtam, hogy egyik napra már meg is van a nasi :) Jelentem, leteszteltem, ízlik!
Összesen 43 db csigám lett... kicsit több, mint amire számítottam, főleg úgy, hogy csak ketten vagyunk, de ezek után már biztos, hogy elgondolkozunk a családalapításon, ezen ne múljon! :D Persze ennek még bőven nincs itt az ideje. Lényeg a lényeg, így a mélyhűtőbe is került, így amikor éhesek leszünk egy kis nasira, de nincs idő vagy kedv sütni valamit, akkor csak előkapjuk, és kész is a finomság :)
Hozzávalók a káposztás töltelékhez (ezt fogjuk először elkészíteni, mert teljesen ki kell hűlnie, az pedig pont annyi idő, hogy elkészítsük a tésztát), és elkészítése:
- 600 g reszelt káposzta (én nem tudtam reszelgetni, az ujjamon lévő sérülés miatt, de megoldottam, bedobtam nagyobb darabokban az aprítógépbe, pikk-pakk kész volt, talán még jobb is, mint a reszegetés)
- 2 ek cukor, vagy méz
- 6 ek olivaolaj
- só, bors
A káposztának a felső leveleit leszedjük, félbevágjuk, majd feldaraboljuk és aprítógépbe dobjuk, vagy lereszeljük, a torzsáját viszont hagyjuk ki, azt rágcsáljuk el, a töltelék kevergetése közben :) Egy magas falú serpenyőben, vagy lábasban a cukrot karamellizáljuk (csak melegíteni kell, közben párszor megkeverni, hogy ne ragadjon le), vagy a mézet is csak szimplán felmelegítjük, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, aztán a káposztát is hozzáadjuk :) könnyebb, ha egyszerre nem az egész reszelt káposztánkat öntjük bele, hanem apránként, és azt mindig elkeverjük az olivaolajos keverékkel. Na ezt közepes lángon gyakran kevergetve 20 percig keverjük, aztán félrerakjuk kihűlni, következhet a tésztánk.
Hozzávalók a tésztához, és elkészítése:
- 500 g liszt
- 1 tojásfehérje
- só, cukor
- 1 dl tejföl
- 250 g vaj
- 7 g szárított élesztő
A hozzávalókat egy tálba öntjük, majd jól összegyúrjuk, egy cipót formázunk belőle. Kinyújtjuk kb 30×40-es téglalap alakúra a tésztánkat, majd amikor ez megvolt, akkor a tésztánk két szélére fogjuk hosszanti irányba szétteríteni a káposztát, középen pedig egy 5 cm-s sávot üresen hagyni, ezt meg fogjuk kenni tojásfehérjével, így amikor lentről és fentről is középre tekerjük fel a csigánkat, akkor beletekerjük a szélét a fehérjébe, így nem kell a külön lekenésével bíbelődni, hogy ne essen szét a csiguszunk :) Na ettől a szép összefoglalótól ne ijedjen meg senki, csak katt a galériára, és a képeken látni fogjátok a csiga felcsavarásának menetét :) rém egyszerű és nagyon praktikus, higgyétek el!
Miután feltekertük mind a két irányból a csigánkat, középen elvágjuk, hogy két külön tekercset kapjunk. Szükségünk lesz még egy tojássárgájára, amivel lekenjük a tekercseket. Felszeleteljük őket kb 1-1,5 centi vastagságúra, majd szépen felsorakoztatjuk őket egy gáztepsire (vagy kettőre), letakarjuk egy tiszta konyharuhával, aztán 20 perdig kelni hagyjuk, majd ha ez megvan, lekenjük a csigákat a maradék tojássárgájával, reszelünk rájuk egy kis sajtot, megszórjuk még egy kis borssal, aztán mehet a sütőbe, ahol 180°-on még 20 percig sütjük :)
Jó étvágyat, itt pedig az elkészítés menete, és a galéria :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.