Egyik nap eszembe jutott, hogy mennyire finom töltött krumplit szokott anyu csinálni, ezért már egy hete tervezem, hogy ez lesz az ebéd, ma tudtam rá sort keríteni :) Szóval a receptem:
Hozzávalók, kb 3 főre
- 250 g darált hús
- 2,5 dl paradicsomsűrítmény, ami tényleg sűrű! -én a Lidl-ben kapható bazsalikommal ízesített paradicsompürét használtam, ez tényleg jó sűrű, és szerintem a legfinomabb a sűrítmények közül.. természetesen aki jobb szeretné, az friss paradicsomból és készítheti!
- 2 fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- fűszerek: oregánó, só, bors, petrezselyem, 1 ek. cukor; a krumpli főzésénél pedig: rozmaring, egész köménymag
- 8 db közepes krumpli
- olivaolaj
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe beletesszük az alaposan megmosott krumplikat, majd felöntjük egy kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Beleszórjuk a köménymagot, rozmaringot és megsózzuk, és főni hagyjuk addig, amíg megpuhul.
- Amíg fő a krumpli, addig elkészítjük a tölteléket. Olivaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát (utóbbit át is törhetjük ha az egyszerűbb). Ha üveges lesz, akkor hozzáadjuk a húst, fehéredésig, valamint addig kevergetjük, amíg levet ereszt, aztán mehet hozzá a paradicsompüré, és beleszórjuk a fűszereket is. Főzzük még 5 percet, aztán levesszük a tűzről.
- Már biztosan készen vannak a krumplik is, szóval kivesszük őket a vízből, majd egyesével foglalkozunk velük. Először fogjuk az egyiket, levágunk a tetejéből egy darabot, félrerakjuk. Kivájjuk a belsejét, és egy külön tálkába rakjuk (olyanba, amiben majd az összes krumpli kivájt belsejét át tudjuk mégegyszer törni). Aztán belerakjuk a kiolajozott, vagy kivajazott tepsibe/ jénaiba. Ugyanígy teszünk a többivel is, majd ha mindegyik kész, akkor a krumplik belsejét áttörjük, hozzáadjuk a töltelékhez, jól elkeverjük, majd egyesével jó púpozottan megtöltjük a krumplijainkat, majd a töltelék tetejére rárakjuk a korábban félretett krumplitetőket. Megkenjük tojássárgájával, megszórjuk sajttal.
- 200°-os előmelegített sütőben, további 10 percet sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.