Nem szeretem a mirelit ételeket, ezért a szilvásgombócot is házilag készítettem el, most először, jól sikerült, máskor is el fogom készíteni :)
Hozzávalók 20 gombócra:
A tésztához:
- 80 dkg krumpli
- 1 db közepes/nagyobb tojás
- 300 g búzaliszt
- só
A töltelékhez:
- 20 szem szilva (magozott)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
A morzsához, amibe meghempergetjük őket:
- 1.5 evőkanál étolaj
- 100 g zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A krumplikat meghámozzuk, és feltesszük őket főni. Ha megfőttek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd áttörjük őket krumplinyomóval.
2. Amíg hűl a krumplink, készítsük el a tölteléket. A szilvákat vágjuk 4 felé, ha kisebbek a szilváink, akkor elég csak félbe, és tegyük bele őket egy mélyebb edénybe. Adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, keverjük meg jól, majd tegyük félre.
Tipp: ha előző este megfőzzük a krumplikat, akkor másnap a főzési idő jelentősen lerövidül, nem kell megvárni amíg kihűl, már csak össze kell törni :) én mindig így csinálom, előkészülök előző este.
3. Ha áttörtük, fél kávékanál sót adunk hozzá, a krumplinkból egy kupacot csinálunk, aminek a közepébe mélyedést készítünk, ebbe fogjuk beleütni az 1 db tojást. Öntsük rá a liszt egy részét, kezdjük el gyúrni, majd a maradék lisztet fokozatosan adagoljuk a tésztához, amennyit a burgonya felvesz FONTOS: ne legyen kemény a tésztánk!
4. A tésztánkat kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd felvágjuk kb 10×10-es négyzetekre.Megtöltjük a töltelékkel, összecsípjük a tészta 4 sarkát, majd a két tenyerünkkel gömbölyítő mozdulatokkal adjunk gömb alakot a gombócunknak!
5. Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forrni, majd ha forr, akkor tegyünk bele pár gombócot. Ha ezek feljöttek a víz tetejére, onnantól fogva még 3-4 percre van szükségük, hogy tökéletesre főjenek :)
6. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg egy kis étolajban a zsemlemorzsát, nagyon kis lángon tegyük ezt és nagyon figyeljünk, mert borzasztó hamar odakaphat.
7. A kész gombócainkat tegyük bele a morzsánkba, majd rázogató mozdulatokkal hemperegtessük meg őket benne. Én nem egyesével szoktam beleforgatni a gombócokat, azért, mert az sokkal több időt és pirított morzsát vesz igénybe.
Jó étvágyat mindenkinek, a fázisfotókat a galériára kattintva megtekinthetitek :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.