2016. március 25. 13:30 - Szeghy Szabina

Májgombóc leves

Az egyik kedvenc levesem :) 

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 60 g sertés májkrém
  • 1 ek búzadara
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • fűszerek: majoranna, só, bors, ételízesítő, petrezselyem

A leveshez:

  • zsiradék
  • 1 fej vöröshagyma
  • zöldségek tetszőlegesen: répa, karalábé, zeller, petrezselyemgyökér
  • 1,5 liter víz
  • 2 db húsleves kocka
  • babérlevél

Elkészítés:

A gombóchoz alaposan összegyúrjuk egyenletesen a hozzávalókat, majd félrerakjuk a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a levesünket. A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, majd a zöldségeket is összevágjuk, és ezeket is megpirítjuk a hagymán és zsiradékon. Felöntjük a húsleves alaplevünkkel, vagy ugye ha az nincs, akkor másfél liter vízzel és a leveskockákkal, majd főni hagyjuk közepes lángon. Ha puhák a zöldségek, akkor kis gombócokat formázunk az összegyúrt májas keverékünkből, majd beledobáljuk óvatosan (!!!) egy másik lábosban felforrósított vízbe. Kicsit meg fognak duzzadni, és feljönni a víz tetejére, ekkor van kész. Azért van szükség arra, hogy külön lábosban főzzük ki a gombócokat, mert így nem lesz zavaros a levesünk. Ha készen vagyunk a gombócokkal, akkor egy külön kis tálkába szoktam őket rakni, és úgy tárolni amíg el nem fogy. Ha a levesbe raknám bele, akkor úgy megszívná magát vízzel, hogy teljesen szétmállana. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszeforrva.blog.hu/api/trackback/id/tr268525438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása