A kakaós csiga tésztája is szintén a buktához és a túrósbatyuhoz használt kelttészta alaprecept alapján készült :)
ALAPRECEPT:
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- csapott kávéskanál só
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 70 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 4 dkg élesztő
Elkészítés:
A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük. Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, majd megkenjük a töltelékünkkel:
Töltelék elkészítése:
- 5-6 dkg vaj
- kristálycukor ízlés szerint
- holland kakaópor ízlés szerint
- aki szeretné, fahéjjal felturbózhatja :)
A kinyújtótt tésztára rákenjük az enyhén megolvasztott vajat. Erre jöhet a kakaóréteg és a cukor, ezeknek a menyiségének csak az ízlésünk szab határt, én nem vagyok édesszájú, ezért alig rakok bele cukrot. Ha ezek is megvannak, akkor tekerjük fel a tésztát, majd rakjük hűtőbe 15 percre legalább. A célunk ezzel az, hogy könnyebben tudjunk szeletelni anélkül, hogy mindenfelé eldeformálódnának a csiga szeleteink, amiket majd vágni fogunk. Ha picit megkeményedett a tészta, kb 3-4 centis csíkokat vágunk, majd ezeket szorosabban egymás mellé helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe/jénaiba.
Tipp:
- tegyünk a sülő csigák alá egy másik hőálló edénybe vizet, ami majd kitűnő gőzt csinál a csigáknak, így garantált a pihe-puhaság :)
- egyszer a sütési idő felénél, majd a sütés legvégén, amikor már kikapcsoltuk a sütőt, locsoljuk meg a csigák tetejét vanillin cukros tejjel, jót fog nekik tenni, ez is az extra puhaságukat szolgálja, és plusz ízt is ad neki :)
Ha neked is van valamilyen bevált praktikád a csigák elkészítésével kapcsolatban, várom az ötleted kommentbe! :) Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.