2015. október 11. 03:10 - Szeghy Szabina

Kakaós csiga

A kakaós csiga tésztája is szintén a buktához és a túrósbatyuhoz használt kelttészta alaprecept alapján készült :) 

10947773_998459060183595_1315494220_n.jpg

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:

  •     4 dl tej
  •     csapott kávéskanál só
  •     3 evőkanál kristálycukor
  •     3 evőkanál napraforgó olaj
  •     70 dkg finomliszt
  •     1 db tojás
  •     4 dkg élesztő

Elkészítés:

A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük. Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, majd megkenjük a töltelékünkkel: 

Töltelék elkészítése: 

  • 5-6 dkg vaj
  • kristálycukor ízlés szerint
  • holland kakaópor ízlés szerint
  • aki szeretné, fahéjjal felturbózhatja :)

A kinyújtótt tésztára rákenjük az enyhén megolvasztott vajat. Erre jöhet a kakaóréteg és a cukor, ezeknek a menyiségének csak az ízlésünk szab határt, én nem vagyok édesszájú, ezért alig rakok bele cukrot. Ha ezek is megvannak, akkor tekerjük fel a tésztát, majd rakjük hűtőbe 15 percre legalább. A célunk ezzel az, hogy könnyebben tudjunk szeletelni anélkül, hogy mindenfelé eldeformálódnának a csiga szeleteink, amiket majd vágni fogunk. Ha picit megkeményedett a tészta, kb 3-4 centis csíkokat vágunk, majd ezeket szorosabban egymás mellé helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe/jénaiba. 

Tipp:

  1. tegyünk a sülő csigák alá egy másik hőálló edénybe vizet, ami majd kitűnő gőzt csinál a csigáknak, így garantált a pihe-puhaság :) 

  2. egyszer a sütési idő felénél, majd a sütés legvégén, amikor már kikapcsoltuk a sütőt, locsoljuk meg a csigák tetejét vanillin cukros tejjel, jót fog nekik tenni, ez is az extra puhaságukat szolgálja, és plusz ízt is ad neki :)

Ha neked is van valamilyen bevált praktikád a csigák elkészítésével kapcsolatban, várom az ötleted kommentbe! :) Jó étvágyat!

11880278_1116396495056517_1669380125_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszeforrva.blog.hu/api/trackback/id/tr817956136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása