2015. október 08. 23:25 - Szeghy Szabina

Hagymakrémleves

Nagyon szeretem a hagymakrémlevest, egyrészt azért, mert végre egy recept, ahol a hagymát nem kell apró miszlikekre darabolnom (miközben a szemem egyszerűen kifolyik, annyira csípi), hiszen a végén úgyis össze fogjuk turmixolni, szóval tényleg kár vesződni a precizitással :)

Tipp:

  • ha nem akarunk hamar sírni hagymapucoláskor, akkor rakjuk a hagymákat negyed órára a mélyhűtőbe, az enyhíti a hagyma csípését :) 
  • miközben felvágjuk a hagymát, vizezzük be a hagymánkat, a vágódeszkát és a szeletelőkésünket is!
  • vagy, jöhet a jól bevált búvárszemcsi...
  • aki kontaktlencsés, az pedig pucoljon abban hagymát, nem fog tőle sírni :)

Hozzávalók:

  • 7 db közepes hagyma vegyesen (vöröshagyma legyen több, vagy az sem baj, ha csak az van benne.. én most úgy csináltam, hogy 5 db vöröshagyma és 2 db lilahagyma)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz tejszín, vagy tejföl (a habaráshoz)
  • kis sajt (lehet füstölt is, nagyon különleges és intenzív ízt ad neki)
  • kis liszt
  • margarin (csak amennyin megpirítod a hagymát)
  • zöldséges leveskocka (ha nincs, bármilyen jó, de ezzel a legjobb :))
  • fűszerek: só, őröltbors, vegeta, szerecsendió, aprított metélőhagyma, tárkony, petrezselyem (ezek közül csak a só és a bors létszükséglet a leveshez, a többi csak finomít rajta, de elhagyható!)

Elkészítés:

1. lépés: egy lábosban olvasszuk meg a vajat, majd a durvára vágott hagymákat dinszteljük meg rajta, majd ha már üveges a hagyma, öntsük fel 1,5 liter vízzel, és tegyük bele a fűszereket ízlés szerint, plusz a sajtot, ha szeretnénk :) a szerecsendióval óvatosan, mert nagy mennyiségben keserű ízt ad a levesünknek, illetve 20 g felett hallucinogén hatása van! :D 

 2. lépés: közepes lángon főzzük kb. 15 percig, néha kavargassuk meg. Amíg fő a leves, addig készítsük el a habarást: 2 púpos ek. liszt + 1 kis doboz tejföl vagy tejszín keverékéből. Keverjük el csomómentesre, majd a forró levesből egy két merőkanállal adjunk hozzá (ez amiatt nagyon fontos, mert ha a hideg habarást beleöntjük a forró levesbe, össze fog csomósodni, és nagyon ronda lesz, plusz az íze sem lesz az igazi). Főzzük így még 5 percig.

Az első képen a tejszín + liszt keveréket láthatjátok, a második képen pedig a forró levessel elkevert habarásnak mutatom az állagát.

3. lépés: botmixerrel turmixoljuk össze az egész levest, majd adjunk hozzá egy kis petrezselymet, és kész is a gyönyörűen krémes levesünk. (Ha nincs botmixered, akkor egy turmixgépbe is beleöntheted, az kicsit több mosogatnivalóval fog majd járni, de tökéletes megoldás.)

4. Tálalási ötlet: én mindig sajtos pirítóssal eszem, vagy sima pirítóssal, viszont akkor a levesbe rakok még egy adag sajtot :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszeforrva.blog.hu/api/trackback/id/tr487951422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása