2015. október 15. 19:38 - Szeghy Szabina

Szilvásgombóc házilag

Nem szeretem a mirelit ételeket, ezért a szilvásgombócot is házilag készítettem el, most először, jól sikerült, máskor is el fogom készíteni :)

 dsc06437.JPG

Hozzávalók 20 gombócra:

A tésztához:

  • 80 dkg krumpli
  • 1 db közepes/nagyobb tojás
  • 300 g búzaliszt

A töltelékhez:

  • 20 szem szilva (magozott)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

A morzsához, amibe meghempergetjük őket:

  • 1.5 evőkanál étolaj
  • 100 g zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

1. A krumplikat meghámozzuk, és feltesszük őket főni. Ha megfőttek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd áttörjük őket krumplinyomóval.

2. Amíg hűl a krumplink, készítsük el a tölteléket. A szilvákat vágjuk 4 felé, ha kisebbek a szilváink, akkor elég csak félbe, és tegyük bele őket egy mélyebb edénybe. Adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, keverjük meg jól, majd tegyük félre.

Tipp: ha előző este megfőzzük a krumplikat, akkor másnap a főzési idő jelentősen lerövidül, nem kell megvárni amíg kihűl, már csak össze kell törni :) én mindig így csinálom, előkészülök előző este.

3. Ha áttörtük, fél kávékanál sót adunk hozzá, a krumplinkból egy kupacot csinálunk, aminek a közepébe mélyedést készítünk, ebbe fogjuk beleütni az 1 db tojást. Öntsük rá a liszt egy részét, kezdjük el gyúrni, majd a maradék lisztet fokozatosan adagoljuk a tésztához, amennyit a burgonya felvesz FONTOS: ne legyen kemény a tésztánk!

4. A tésztánkat kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd felvágjuk kb 10×10-es négyzetekre.Megtöltjük a töltelékkel, összecsípjük a tészta 4 sarkát, majd a két tenyerünkkel gömbölyítő mozdulatokkal adjunk gömb alakot a gombócunknak!

5. Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forrni, majd ha forr, akkor tegyünk bele pár gombócot. Ha ezek feljöttek a víz tetejére, onnantól fogva még 3-4 percre van szükségük, hogy tökéletesre főjenek :)

dsc06432.JPG

6. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg egy kis étolajban a zsemlemorzsát, nagyon kis lángon tegyük ezt és nagyon figyeljünk, mert borzasztó hamar odakaphat.

7. A kész gombócainkat tegyük bele a morzsánkba, majd rázogató mozdulatokkal hemperegtessük meg őket benne. Én nem egyesével szoktam beleforgatni a gombócokat, azért, mert az sokkal több időt és pirított morzsát vesz igénybe.

dsc06434.JPG

Jó étvágyat mindenkinek, a fázisfotókat a galériára kattintva megtekinthetitek :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszeforrva.blog.hu/api/trackback/id/tr697965070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása