Feliratkoztam egy bajor receptes oldalra, ahonnan ezt a sütit kaptam az aznapi hírlevél tartalmaként. Tagja vagyok pár magyar facebook-os főzőscsoportnak, egy időben a csajok meg voltak őrülve ezért a receptért, viszont akkor nem volt időm elkészíteni. Sajnálom, hogy nem csináltam meg előbb.. soha nem találkoztam még ennyire lágy, isteni tésztával, mint ami ennek a sütinek van... imádom, szerelmes lettem belé, és egészen biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Fogadjátok szeretettel:
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 7g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 ek kristálycukor
- 5 dkg vaj
- pici só
A tejet, vaja és a kristálycukrot meglangyosítjuk a mikróban, épphogy csak annyira, hogy a cukor és vaj elolvadjon, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró! Aztán ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztet, rá a szárított élesztőnket, ráütünk egy tojást, majd picit megsózzuk. Összegyúrjuk, akár kézzel, akár fakanállal, akár géppel. 40 percre kb meleg helyen kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket hozzá:
Hozzávalók a töltelékhez: (ezeket is melegítsük kicsit össze, mint ahogy a tésztánál tettük a vajjal és cukorral)
- 7 dkg vaj
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csapott ek őrölt fahéj
Tipp: ne ijedjünk meg, ha a töltelék melegítésekor a cukor kicsit karamellizálódik, és darabos lesz, isteni íze lesz, higgyétek el :)
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felülere kiöntjük, majd kinyútjuk nagyjából téglalap alakúra. Ezután megkenjük a tölteélkünkkel a tésztát (de ne az összessel, maradjon egy kicsit a sütésre kész sütink tetejére is), majd a rövidebbik felénél kezdve 6 egyenlő részre vágjuk, majd ezeket egymásra helyezzük. miután megvan ez az "emeletes tészta", 6 kockára vágjuk, amiket pedig egy kivajazott őzgerinc vagy püspökkenyér formába élével egymás mellé helyezünk. Ráöntjük a maradék tölteléket, majd hagyjuk őket még kelni kb fél órát. Ezután 180°-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük :) Jó étvágyat, képek az elkészítés folyamatáról sorban a galériában :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.