2015. október 08. 21:47 - Szeghy Szabina

Lekváros bukta (kelt tészta alaprecepttel)

A kelttésztákkal szintén sokat kísérleteztem, mire rátaláltam egy nagyon kedves ismerősöm, Hossó Anita blogján, az ízemlékek.blogspot.hu-n a tökéletes receptre :) Írtam neki, és szerencsémre beleegyezett, hogy közzétegyem a bejegyzését, megosztva ezzel veletek az isteni multifunkciós tésztát, amit egyaránt szoktam buktához, kakaócsigához, aranygaluskához és túrós batyuhoz használni :) Tényleg nem bírom hangsúlyozni, mennyire mennyei :) 

Én a kelttésztákat mindig hűtőben keltetem, általában egy egész éjszakán át hagyom pihenni, így másnap lerövidül az alkészítés ideje is :) A képeken majd láthatjátok, hogy mennyire szépen megkel így is a tészta! Szerintem finomabb, mintha meleg helyen lenne kelesztve, valahogy lágyabbnak érzem. Egy próbát mindenesetre mindenkinek megér :)

Tipp: ha kelttésztákat sütünk, akkor mindig rakjunk egy hőálló edénykébe vizet a sütőbe, az emiatt keletkező gőz garantálja, hogy puha marad a kelttésztánk :)

dsc06556.JPG

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:

  •     4 dl tej
  •     csapott kávéskanál só
  •     3 evőkanál kristálycukor
  •     3 evőkanál napraforgó olaj
  •     70 dkg finomliszt
  •     1 db tojás
  •     4 dkg élesztő

Elkészítés:

A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük. Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra.

Honnan tudjuk, hogy jó állagú-e a tésztánk?

Onnan tudjuk, hogy jó állagú a tésztánk, és elég lisztet vett fel (mert ugye a liszt minőségétől függően a receptben leírt fix mennyiségtől plusz és minusz arányban is eltérhet a végül hozzáadott dekák száma, emiatt senki ne ijedjen meg, és ne adogasson hozzá a tésztához még plusz hozzávalókat, csak mert a lisztből több kellett), hogy a keverőbotjainkon nem marad tészta ha kivesszük belőle, illetve ha marad is, könnyedén le tudjuk róla húzni. A másik viszonyítási alap a kezünk lehet. Én mindig átgyúrom kézzel is a tésztát, miután a gép megcsinálta, és ha a kezemre nem ragad rá a tészta, akkor kétség sem fér hozzá, tökéletes lesz :)

dsc06521.JPG

dsc06522.JPG
dsc06524.JPG

dsc06526.JPG

 

Bukta elkészítése: (a képen van egy kis túrósbatyu is, ez készül a tészta 1/3-ból, a recept megtalálható a blogon!)


dsc06557.JPG

A tésztácskáink egyik szélére nem túl folyós lekvárt teszünk, és feltekerjük, végeit összecsípjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe/jénaiba sorakoztatjuk őket. A bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még kelni, lekenjük a tetejüket tojássárgájával, majd 180-200 fokon, 20 perc alatt készre sütjük

Tipp: azért teszem a tészta szélére a lekvárt, mert így könnyebb feltekerni, hogy rögtön ráhajtjuk a tésztát a lekvárra :) de csatolom a képeket, hogy tök egyértelmű legyen :)

A szélén az a két elfuserált darab azért keletkezett, mert kipróbáltam egy új fecsavarási módot... nem sikerült, ha van bevált praktikánt, maradjunk annál! Viszont úgy is fel lehet fogni, hogy csinálta két szilvalekváros kosarat is, nemde?! ;)

 dsc06558.JPG

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszeforrva.blog.hu/api/trackback/id/tr207951200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása